SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

Yakın Dostlarımıza Nasıl Bakmalıyız?

Kedi, köpek ve kuşlarımızın bakımı için faydalı bilgiler.

Yeni Bir Dost Sahiplenirken Nelere Dikkat Etmeliyim? Kedi mi Köpek mi? Nasıl kedi bakılır? Nasıl Köpek bakılır?

 Çok güzel bir karar aldınız ve yeni bir dost bir hayvan sahiplenme kararı aldınız. Öncelikle tebrik ederiz ve bu eşsiz sevgiyi tadacağınız için çok şanslı olduğunuzu belirtmek isteriz. Peki ama hangisi sizin için daha uygun? Sahipleneceğiniz her hayvanın kendine özel sorumlulukları ve bakım gerekleri var bunları sahiplenmeden önce biliyor olmalı ve sizin için hangisi daha uygunsa ona göre ilerlemelisiniz.

Yazımızın devamında kedi seçimi ve devamında köpek seçimi konularına değinilmiştir. Neden kedi , neden köpek?

Öncelikle kedilerimizi ele alalım. Kedilerle yaşamak, onların ihtiyaçlarını karşılamak köpeklere göre biraz daha kolaydır. Kendi tuvalet ihtiyaçlarını evdeki ona sağlayacağınız bir kum kabı ile giderebilirler. Kum kabını düzenli temizlemek dışında temizlikle ilgili çok bir problemleri olmaz. Ancak günlük taranmaya ihtiyaç duyarlar özellikle uzun tüylü ırklar ekstra bakım isterler tüyleri konusunda. Köpeklere oran tüy döküm oranları fazla olduğu söylense de kanıtlanmış değildir.

Kediler sizden çok kendilerini düşünürler o nedenle bir kedi dostunuz evinize girdikten sonra artık o ev sizin değildir onundur. Siz ona sevgi göstermekle ve mama vermekle yükümlü ev bireyi olacaksınızdır. Tabi ki her kedinin kendi karakteri vardır. Nasıl bizlerde kimi kişiler temizliğe çok dikkat ederken kimileri yemek konusunda çok iştahlı ya da seçici olabiliyor, kimi uyumayı çok severken kimisi yaramazlık yapmayı çok seviyor, onlarda da bu şekilde binlerce farklı karakter ve özellik bulunmaktadır. Bunun nasıl olacağını ne seçebilir ne de önceden tahmin edebilirsiniz. Genel kedi ırklarının bazı özellikleri genetik olarak bulunduğu söylenir fakat ırkına bağlı hiçbir özelliği göstermeyen arkadaşlarımız da olabileceğini unutmayalım. Önemli olan onlarla aramızda kurduğumuz bağ ve sevgidir. Karakteri ne olursa olsun sizle zaman geçirdikçe sizi seveceğinin ve sizinle olmaktan mutlu olacağının farkına varacaksınız.

Kedilerin eğitimkeri köpeklere göre daha zordur ama bu öğrenemeyecekleri ya da anlamayacakları anlamına gelmez. Özellikle örnek olarak küçük yaşta tırmalama alışkanlığını sadece tırmalama tahtasına yapacağını öğretmek için bu hareketi yapabileceği noktalara tırmalama tahtası koyarak onu yönlendirebilirsiniz, alıştıktan sonra zorlanmayacaksınızdır. Onlara nereye girip nereye giremeyeceğini (siz yokken çaktırmadan girme ihtimali yüksektir), nerden mama alabileceğini, klozete tuvaletini yapabileceğini ve çeşitli oyunları öğretebilirsiniz. Bu noktada köpeklerden farklı olarak sadece kediler bunu öğrenmek isterse ve bu bağı kurmak isterse yapabilirsiniz. O nedenle unutmayın onlar evinizin sahipleridir.

 Kediler mamaları ve taze içme suları önlerinde sürekli durur gidip gelip minik minik atıştırmayı tercih ederler. Onun için iyi, kaliteli, hekiminizin önereceği bir mama tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Sularını da günlük değişimde içme suyu olarak verebilirsiniz. Kediler günde ortalama 16 saat uyurlar bu nedenle eğer uzun çalışma saatleriniz varsa ya da çok seyahat ediyorsanız, kediler sizin için daha uygun bir seçim olacaktır. Bu konuda detaylı bilgi almak için Tekirdağ merkez bölgesinde bulunan Ark Veteriner Tanı ve Tedavi Merkezi’mize sizleri davet ederiz. En yüksek kalitedeki kedi mamaları kullanan kliniğimizde kediniz için doğru mama seçimi yapabilirsiniz.

 Köpek sahiplenmek istiyorsanız her zaman sizin sevginize, bakımınıza ihtiyaç duyacak bir bebeğiniz olduklarını düşünebilirsiniz. Evde çok uzun süre yalnız bırakmamalı, dışkı ve idrar yapmaları için aşıları tamamlandıktan sonra günde 2 3 defa yürüyüşe çıkmalı ve ihtiyaçları karşılanmalıdır. Mamaları da yine yürüyüş rutini gibi öğün halinde ölçekli olarak verilmelidir. Veteriner malzemeleri, Veteriner ürünleri ve Pet ürünleri, tercih edeceğiniz köpek maması hakkında bilgi almak için yine kliniğimizi mesai saatleri içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

 Köpekler özellikle Karma aşıları bitip bağışıklık oluştuğuna emin olunana kadar sokağa çıkarılmamalı, dışarıda giyilmiş ayakkabılar ve kıyafetlerle temasından sakınılmalıdır. Eğitimine küçük yaşta başlanıp evet, hayır gibi komutları öğreterek sizinle dışarıda da hayata katılabilmesini ve sizi dinlemesini kolaylaştırabilirsiniz.

 Köpekler lider idaresini iyi bilir. Eğitim sırasında lider tarafından bir kere hayır olan şey daha sonrasında da hayır olmalıdır. Eğer bu netliği siz de sağlayamazsanız sizi lider olarak görmeyecek ve her fırsatı değerlendirip daha fazlasını isteyecektir. Her zaman bir adım daha çizgiyi geçmek için zorlayacaktır. O nedenle köpek eğitiminde bir kural varsa buna tüm ailenin de uyması ve kuralın çiğnenmemesi ileride sizin sözünüzün dinlenmesini ve kural bilincini arttıracaktır.

 Köpekler her zaman sizin ilginize ve sevginizi isterler, kediler ise biraz daha kendine müstakil evine bağlı bir hayvandır tabi ki yine sevgisini gösterecektir ama köpeklere göre biraz daha mesafeli olabilirler.

 Her ikisinin de dostluğu, sevgisi bambaşka ve özel olup en önemli ayraç ona ayırabileceğiniz zaman ve koşullarınızdır.  Bir canlı sahiplenmenin sorumluluğunu üstlendikten sonra çok keyifli bir hayat sizi bekliyor olacaktır. Fakat bu noktada bilinmesi gereken en önemli, sık karşılaşılan bir konu olarak da söyleyebileceğimiz, canlıların çocuklarımıza alabildiğimiz birer hediye olarak görülmesidir. Lütfen bu sorumluluğun bir canlıyı ailenize katarken sizin üzerinize alınacağının ve tamamen sizin sorumluluğunuzda büyüyecek başka bir çocuk olacağının bilincine vararak yapmamız gerekeceğini düşününüz. Bu konunun hem onların sağlığı için hem sizlerin karşılaşacağı problemler için bir öngörü olduğunu belirtebiliriz. İlk kontrollerini yaptırmak için bir Veteriner hekime ya da veteriner kiliniğine uğramayı unutmayınız.

ark veteriner kliniği logo j
to-topto-top